۶۲ درصد از محصولات کشاورزی گیلان در چرخه فرآوری قرار دارد

۶۲ درصد از محصولات کشاورزی گیلان در چرخه فرآوری قرار دارد
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: هم اکنون ۶۲ درصد از محصولات کشاورزی گیلان در ۲ هزار و ۱۰۰ واحد صنایع تبدیلی و غذایی استان فرآوری می شود.
: 2146

قاسم جوادزاده روز یکشنبه در گفت و گو با کشاورزان پرس به نقل از خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این واحدها ۶۲ درصد از محصولات کشاورزی گیلان به میزان یک میلیون و ۸۵۰ هزار تن را در چرخه فرآوری قرار می دهند.

وی افزود: البته ظرفیت اسمی صنایع تبدیلی و غذایی کشاورزی گیلان ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن است که به دلیل کمبود نقدینگی و مشکلات تامین مواد اولیه و سایر مشکلات اقتصادی خالی مانده است.

مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه هم اکنون افزون بر ۸۵ پروژه با ظرفیت ۳۲۸ هزار تن با پیشرفت فیزیکی بیش از ۶۰ درصد در ساخت است، گفت: با راه اندازی این تعداد واحدهای صنایع تبدیلی و غذایی ۷۰ درصد تولید کشاورزی استان در چرخه فرآوری قرار می گیرد.

جوادزاده ادامه داد: با وجود اینکه گیلان در تعداد پروانه بهره برداری واحد های فرآوری رتبه نخست را دارد، اما از نظر میزان ظرفیت فرآوری جایگاه چهارم و از نظر اشتغال نیز با ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر شاغل رتبه دوم کشور را به خود اختصاص داده است.

وی بزرگترین مزیت سرمایه گذاری در بخش صنایع تبدیلی و غذایی در گیلان را تنوع محصولات کشاورزی مختلف در استان و اقبال عمومی سرمایه گذاران در این عرصه عنوان کرد و افزود: آمار ۱۰ سال گذشته نشان می دهد که بیش از ۶۵ درصد سرمایه گذاری در این بخش توسط بخش خصوصی انجام شده که این مهم می تواند یک مزیت نسبی بزرگ در این بخش به شمار رود.

مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با تاکید بر اینکه سرمایه گذاری صنایع تبدیلی و غذایی در گیلان باید در کیفیت و تنوع سازی محصولات انجام شود، اظهار داشت: متنوع سازی محصولات فرآوری شده، تولید مشتقات ثانویه حلقه های تولید و محصولات فرآوری شده که می توانند ارزش افزده به مراتب بالاتری داشته باشند، جایگاه مهم تر و بیشتری در اولویت های صنایع تبدیلی استان دارند.

جوادزاده افزود: فرآوری محصولات کشاورزی فسادپذیر یکی از وظایف عمده و از رویکردهای مهم وزارت جهاد کشاورزی است که برای جهت دهی بیشتر این بخش در مسیر رونق اقتصادی و تحقق اقتصاد مقاومتی لازمست تا در هر منطقه جغرافیایی متناسب با محصولات کشاورزی خاص آن منطقه برای توسعه کمی و کیفی این صنایع در نظر گرفته شوند.

وی افزود: برای رسیدن به این هدف باید برنامه ریزی حساب شده و بسیار دقیق داشته باشیم و هر محصول کشاورزی را با مدل خاص آن تولید نماییم تا به منظور فرآوری، صادرات، اشتغال و خودکفایی و ارزش افزوده زنجیره فرآوری و فرایندهای پس از برداشت مختص به خود را داشته باشد.

جوادزاده بیان داشت: به دلیل بالا بودن هزینه های سرمایه گذاری و هزینه های تولید محصولات کشاورزی بدون در نظر گرفتن اهداف تعیین شده فوق نه تنها توجیه اقتصادی لازم را ندارد بلکه باعث هدررفتن منابع و افزایش ضایعات محصولات کشاورزی خواهد شد.

وی در ادامه با بیان اینکه امروزه بیش از ۷۰ درصد هزینه های تولید محصولات فرآوری شده هزینه خرید و تهیه مواد اولیه مورد نیاز آنها است، افزود: اگر مواد اولیه مورد نیاز کارخانه های صنایع تبدیلی و غذایی به هر دلیلی در دسترس نباشد یا علیرغم موجود بودن با هدف فرآوری تولید نشده باشد یقینا توجیه اقتصادی  فنی نداشته و نمی تواند به شکل موثر و مستمر در چرخه فرآوری مورد استفاده قرار گیرد.

مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان اظهار داشت: از طرفی در شرایط اقتصادی کنونی سرانه سرمایه گذاری صنایع تبدیلی و غذایی حدود ۶ هزار میلیون ریال به ازای هر شغل مولد است و سرمایه گذاران مجبورند برای سرمایه گذاری هزینه های سرمایه گذاری بسیار بالایی انجام دهند، به همین دلیل بایستی امنیت اقتصادی و فنی برای سرمایه گذاران تا حدودی مشخص شده و تامین شود.

۶۶۰ کارخانه شالیکوبی گیلان نوسازی و تجهیز شده است

جوادزاده در ادامه با اشاره به فعالیت یکهزار و ۴۲۵ کارخانه شالیکولی در گیلان اظهار داشت: از این تعداد حدود ۶۶۰ کارخانه نوسازی، تجهیز و اصلاح شده است که منجر به حدود ۴۵ هزار تن کاهش ضایعات در سال شده است که ۶ هزار و ۷۵۰ میلیارد ریال صرفه جویی اقتصاد دارد.

مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه در حوزه چای نیز ۱۵۰ کارخانه چایسازی با ظرفیت ۲۵ تا ۳۰ هزار تن چای خشک ۹۰ درصد تولید چای خشک کشور را فرآوری می کنند، افزود: حدود ۳۵ درصد این کارخانه ها نیز اصلاح ساختار و تجهیز و نوسازی شده اند.

وی اظهار داشت: افزون بر ۱۲۰ هزار تن ظرفیت بسته بندی برنج و بالغ بر ۲۳ هزار تن بسته بندی چای وجود دارد که طی چندسال گذشته بالغ بر ۱۰۰ برند برنج و ۵۵ برند چای هم به ثبت رسیده و در گیلان شروع به کار کرده اند.

مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان در ادامه زیتون را یکی دیگر از محصولات اساسی گیلان نام برد و افزود: بیش از ۷۵ واحد فرآوری که عمدتاً در شهرستان رودبار قرار دارد توان فرآوری حدود ۳۶ هزار تن زیتون را دارند که نقش بسیار موثری در اقتصاد این شهرستان ایفا کرده است.

وی کیوی و مرکبات را هم از جمله محصولات اساسی گیلان نام برد و اظهار داشت: با وجود بیش از ۸۸ واحد دارای پروانه بهره برداری سردخانه نگهداری محصولات کشاورزی و غذایی با ظرفیت حدود  ۱۹۵هزار تن نقش بسزایی در کاهش ضایعات و تنظیم بازار محصولات کشاورزی استان دارد که با سرانه ۸۰ کیلو گرم بالاتر از میانگین ۵۵ کیلوگرم متوسط کشوری و کشورهای توسعه یافته است.

گیلان دارای ۳۱۴هزار هکتار اراضی کشاورزی است و ۳۱۷ هزار نفر از مردم استان در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند. برنج، چای، زیتون ،پیله ابریشم، بادام زمینی، زیتون ، فندق و مرکبات عمده ترین محصولات کشاورزی گیلان هستند . گیلان همچنین یکی از تولید کنندگان مهم طیور در کشور است.

گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار می آید که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده است.

ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم‌ های کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقم‌های پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت می‌شود، بیشترین رقم‌ های کشت شده برنج در این استان، رقم‌های کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر ۸۵ درصد محصول برنج گیلان را شامل می‌شود.

شهرستان های رشت و صومعه‌سرا بیشترین سهم را از مساحت اراضی شالیکاری گیلان در اختیار دارند.

رفتن به بالا