دبیر انجمن ملی تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ در گفت‌وگو با کشاورزنا به نقل از روستانیوز:

اعمال قیمت‌های دستوری کار اشتباهی است

اعمال قیمت‌های دستوری کار اشتباهی است
دبیر انجمن ملی تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ با گلایه از قیمت مصوب مرغ گفت: مرغ ازجمله کالاهای اساسی معیشت مردم است که توسط دولت قیمت‌گذاری می‌شود؛ هرچند اعمال قیمت‌های دستوری از اساس کار اشتباهی است، اما حالا که این کار انجام می‌شود، باید منطقی محاسبه شود تا تولیدکننده ضرر نکند. این درحالی است که سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان که وظیفه تعیین قیمت مصوب را دارد، هزینه‌های پنهان را در قیمت تمام‌شده لحاظ نمی‌کند.
: 70

علی صابری در گفت‌وگو با کشاورزنا به نقل از«روستانیوز» اظهار کرد: با وجود این‌که قیمت تمام‌شده براساس مستنداتی است که تولیدکنندگان به سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان اعلام می‌کنند، اما مشکل این‌جاست که برای بخشی از هزینه‌ها امکان ارائه فاکتور وجود ندارد. این مشکل تنها مربوط به امسال نیست،‌ بلکه تولیدکنندگان سال‌هاست با این مسأله روبه‌رو هستند و قیمت‌های مصوب معمولاً سه تا چهارهزار تومان پایین‌تر از قیمت واقعی اعلام می‌شود.
وی ادامه داد: در هفته‌های گذشته، قیمت مرغ زنده کیلویی ۱۳هزار و ۱۰۰ تا ۱۴هزار و ۴۰۰تومان و قیمت گوشت مرغ از ۱۹هزار تا ۲۰هزار و ۴۰۰تومان مصوب شد، اما این قیمت قبل از افزایش قیمت کنجاله سویا و ذرت اعلام شده بود. پس از اعلام این قیمت‌ها، ذرت از کیلویی یک‌هزار و ۵۰۰ به یک‌هزار و ۷۰۰تومان و کنجاله سویا از دوهزار و ۷۰۰ به سه‌هزار و ۲۲۰تومان افزایش یافت که روی قیمت تمام‌شده مرغ تأثیر به‌سزایی داشت. به همین دلیل قیمت اعلام شده مورد تأیید تولیدکنندگان نیست؛ ضمن این‌که از زمان تصویب نرخ قبلی، شاهد افزایش هزینه‌های تولید از قبیل حمل‌ونقل، دارو، واکسن، تجهیزات مصرفی و جوجه هستیم، اما متأسفانه سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان این افزایش قیمت‌ها را در قیمت مصوب لحاظ نکرده است.

دولت دست در جیب تولیدکننده نکند
صابری اضافه کرد: اکنون قیمت واقعی مرغ زنده کیلویی ۱۷هزار و قیمت گوشت مرغ ۲۵هزار تومان است و ضرر و زیان را تولیدکننده از جیب خود پرداخت می‌کند، زیرا حریف دولت نمی‌شود؛ اگرچه تولیدکنندگان هم راضی به فشار بر مردم نیستند، اما هزینه‌های تولید بالاست و دولت باید به روش دیگری به حمایت از مصرف‌کننده بپردازد؛ نه این‌که دست در جیب تولیدکننده کند.
وی عنوان کرد: شرایط نامطلوب و غیرواقعی قیمت‌ها باعث شده است هیئت‌مدیره انجمن ملی تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ نامه‌ای به وزیر جهاد کشاورزی بنویسند و از وضعیت موجود گلایه کنند. همچنین در این نامه گفته شده است ادامه این روند باعث ملتهب‌شدن بیش‌تر بازار خواهد شد.
دبیر انجمن ملی تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ با اشاره به این‌که قیمت‌های پایین و دستوری، بی‌انگیزگی تولیدکنندگان را به‌دنبال خواهد داشت، گفت: تغییراتی که در میزان تولید گوشت مرغ شاهد هستیم، ناشی از رفتار مسئولان است. اگر نهاده مورد نیاز به اندازه کافی موجود و قیمت‌ها واقعی باشد، این تغییرات به حداقل می‌رسد. دولت نباید برای یک‌ یا دوهزار تومان، تولید کالایی را که برای امنیت غذایی کشور ضروری است، به خطر بیندازد و تولیدکنندگان را در مقابل خود قرار دهد.
صابری تصریح کرد: هزینه‌های تولید بالاست و اگر این روند ادامه داشته باشد، ادامه کار برای تولیدکنندگان توجیه اقتصادی نخواهد داشت و کناره‌گیری کوتاه‌مدت و حتی همیشگی آن‌ها از تولید، نوسانات بیش‌تر بازار را به‌دنبال خواهد داشت. تولیدکننده‌ها در یکی-دو سال اخیر تحت فشار زیادی برای تأمین نهاده‌ها بوده‌اند و همواره کالای خود را با حداقل سود تمام‌شده به فروش ‌رسانده‌اند. باید به این موضوع توجه داشت که اگر تولیدکننده ضرر کند، تولید کشور به مخاطره خواهد افتاد و آن وقت با کمبود گوشت مرغ در بازار روبه‌رو می‌شویم و در شرایط سخت اقتصادی که کشور با آن مواجه است، دولت مجبور به واردات خواهد شد.
وی در رابطه با وضعیت توزیع نهاده در یکی‌ـ دو ماه اخیر خاطرنشان کرد:  بعد از ۵/۱سال کمبود نهاده، به گفته دولت و تولیدکنندگان، در دو ماه اخیر وضعیت بهتر شده است. در این خصوص یکی از ضعف‌های سامانه بازارگاه این است که انجمن‌ها و تشکل‌های ملی، امکان نظارت بر توزیع نهاده‌ها را ندارند و نمی‌توانند از میزان دقیق توزیع اطلاع داشته باشند. با این حال به گفته تولیدکنندگان، وضعیت نسبت به قبل کمی بهتر شده است.

رفتن به بالا