به گفته یک مقام مسئول، برای تشویق کشاورزان به کشت نوعی چای، تسهیلات حمایتی و زمین رایگان برای کشاورزی در اختیار آنها قرار میگیرد.
به گزارش کشاورزان پرس به نقل از تجارتنیوز، هرچند چای سیاه، همچنان محبوبترین نوشیدنی گرم ایرانیهاست، اما با توجه به افزایش آگاهی مردم از خواص دمنوشهای گیاهی از جمله چای ترش بهعنوان نوشیدنیهای گرم با خواص دارویی فوقالعاده، برخی دمنوشها مانند چای ترش طرفداران خاص خود را پیدا کرده است.
از سوی دیگر کم آب بری این گیاه موجب حمایت از توسعه کشت آن شده و حالا از سیستان و بلوچستان گرفته تا کرمان و خوزستان، این گیاه کشت میشود و کشاورزان رفتهرفته از تولید آن استقبال میکنند.
البته کشاورزانی که به کشت این گیاه روی آوردهاند از واردات بیرویه انواع گیاهان دارویی از جمله چای ترش در شرایطی که تولید آن تاحدی کفاف نیاز کشور را میدهد گلایه دارند و میگویند این اقدامات موجب دلسردی آنها میشود و هرساله با شک و تردید اقدام به کشت آن میکنند.
احمد خجسته، کارشناس چای به «ایران» میگوید: در عرف بینالملل فقط به چای سیاه که از گیاهی بهنام «کاملیا سیننسیس» به دست میآید چای میگویند. اما امروزه انواع دمنوش حتی شکوفه گیلاس و دانه «به» نیز از دمکرده قسمتهای دیگر گیاهان تهیه میشود که بهتر است به آنها چای گیاهی بگوییم. چای ترش نیز از این دسته است که بهدلیل خواص درمانی که دارد، این روزها طرفداران خاص خود را پیدا کرده است.
به گفته وی، چای ترش از یک نوع گیاه با گلهای قرمز به دست میآید که منشأ آفریقایی دارد و با گل سرخ معمولی متفاوت است. این چای طعم ترشی دارد و به اصطلاح دهان را جمع میکند.
وی با اشاره به خواص دارویی بیشمار این چای میافزاید: مصرف چای ترش میتواند برای جلوگیری از فشار خون، کاهش کلسترول، کاهش قند خون، داشتن کبدی سالم، تسکین دردهای عضلانی، درمان افسردگی، ضد پیری و ضد سنگ مثانه و کلیه مفید باشد.
سیستان و بلوچستان یکی از استانهایی است که کشت چای ترش در آن مورد استقبال کشاورزان قرار گرفته و حالا نخستین استان تولیدکننده این نوع چای بهشمار میرود.
امانالله طوقی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سیستان و بلوچستان میگوید: در سالهای اخیر مردم توجه بیشتری به دمنوشهای گیاهی پیدا کردهاند و حالا فقط به آنها به چشم یک نوشیدنی گرم نگاه نمیکنند بلکه خواص آن را نیز در نظر دارند.
به گفته وی، چای ترش نیز مانند دیگر گیاهان دارویی دست کاشت استان سیستان و بلوچستان از جمله حنا، زیره سبز و نیل (گیاه دارویی با عملکرد حنا که مو را به رنگ مشکی در میآورد) زیر چتر حمایتی جهاد کشاورزی قرار دارد.
وی تأکید میکند: برای تشویق کشاورزان علاوه بر ارائه تسهیلات حمایتی در جاهایی که مشکل آب وجود نداشته باشد حتی زمین رایگان برای کشت چای ترش در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
وی با اشاره به اینکه چای ترش بوتهای یکساله است که کشاورزان بذر آن را اردیبهشت ماه کشت و محصول آن را آبان ماه برداشت میکنند، تصریح میکند: در سیستان و بلوچستان ۸۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی که عمدتاً در اطراف دلگان قرار دارد، زیرکشت این محصول رفته و امسال انتظار میرود ۶۵۰ تن محصول بدهد. در حال حاضر با شروع برداشت این محصول گل سرخ بوته چای ترش با کیلویی ۴۰ هزار تومان خریداری میشود.
طوقی خاطرنشان میکند: این محصول بیشتر در استانهای نیمه جنوبی کشور از جمله سیستان و بلوچستان، کرمان و خوزستان کشت میشود.