: 3519 :
تنظیم قیمت گوجه فرنگی از طریق ایجاد تعادل در صادرات و افزایش هزینه حمل

دلایل گرانی گوجه فرنگی

تنظیم قیمت گوجه فرنگی از طریق ایجاد تعادل در صادرات و افزایش هزینه حمل

گرانی گوجه فرنگی در چند روز اخیر، شوک بزرگی به بازار، وارد کرده است؛ اخبار غیر رسمی نشان می‌دهد قیمت گوجه فرنگی در برخی مناطق به 30 تا 40 هزار تومان هم رسیده است، دلایل مختلفی برای این افزایش قیمت مطرح می‌شود که از جمله آنها می‌توان به صادرات ، ممانعت کامیون داران از بار زدن محصولات کشاورزی، پس از افزایش تعرفه 17 درصدی به آنها و کاهش تولید اشاره کرد.

 یکی از دلایل افزایش قیمت گوجه افزایش هزینه‌های تولید، یعنی هزینه سم، کود و.. است که علاوه بر فشاری که به کشاورز وارد می‌کند، در  قیمت تمام شده محصول نقش داشته و آن را بالا می‌برد؛ مضاف بر اینکه خشکسالی و بارش‌های کم عاملی در کاهش تولید بوده و باعث شده تناسب عرضه و تقاضای محصول بر هم خورد؛ در همین رابطه، چندی پیش رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی علت افزایش قیمت گوجه فرنگی را بارش های اخیر دانسته واظهار داشت: شاید صادرات نقش بسیار کوچکی در افزایش قیمت ها داشته باشد اما قطعا دلیل اصلی نیست. طی یکی دو هفته گذشته به دلیل بارندگی های زیاد گوجه فرنگی‌هایی که در فضای باز تولید شدند آسیب دیدند و ورود آنها به بازار مصرف با کندی صورت گرفت. در مورد سیب زمینی هم همین اتفاق رخ داد و بارش ها و گل شدن زمین برداشت آنها را دشوار کرد.

عضو هیات رئیسه اتحادیه صادرکنندگان میوه و تر‌ه‌بار هم در واکنش به گرانی محصول گوجه فرنگی گفت: سهم ناچیزی از گوجه فرنگی تولیدی در کشور صادر می‌شود از این‌رو صادرات نمی‌تواند دلیل افزایش نرخ این محصول در بازار داخلی باشد.

اما یکی از موضوعاتی که در گرانی گوجه مطرح شد، بحث اعتصاب کامیون داران و ممانعت از بار زدن محصولات کشاورزی است؛رییس اتحادیه بارفروشان در گفت و گویی  در این رابطه اظهار نظر کرد" افزایش قیمت گوجه فرنگی منطقی نیست، چرا که میزان کشت آن قابل توجه است. محصول گوجه در میناب رسیده و آماده توزیع است، اما از آنجا که کامیون داران حاضر به بارگیری نیستند، محصول افزایش قیمت پیدا کرده است.

دلیل این گرانی هر چه باشد، ضرر و زیان آن متوجه مردم است، محصولی که سال گذشته در همین موقع با نرخ  شش هزار و پانصد تومان به مشتریان عرضه می‌شد، این روزها در میادین میوه و تره بار با نرخ 15 هزار تومان فروخته می‌شود، نرخی که در میوه فروشی‌های سطح شهر در برخی مناطق تا 40 هزار تومان هم عرضه شده است.

به نظر می‌رسد با اتخاذ راهکارهایی از جمله خرید محصول از کشاورزان بر سر زمین، ارائه بسته‌های حمایتی اعم از سم، کود و .. به کشاورز،ایجاد تعادل در صادرات محصول، افزایش هزینه حمل و افزایش میزان تولید، قیمت این محصول کشاورزی پر مصرف در بازار تنظیم و متعادل شود.