: 3616 :
رفع موانعی صادراتی در بخش کشاورزی

رفع موانعی صادراتی در بخش کشاورزی

با وجود پتانسیل بالای بخش کشاورزی، صادرات محصولات مواد غذایی می تواند جایگاه بالایی در توسعه صادرات غیرنفتی داشته باشد. اما از آن جا که مشکلات و چالش های متعددی پیش روی صادرکنندگان قرار گرفته است، انتظار می رود که راهکارهای مناسبی برای دستیابی به اهداف توسعه اقتصادی به کار گرفته شود چرا که رابطه معناداری بین افزایش صادرات غیر نفتی و رشد تولید وجود دارد.

ناگفته نماند که تصمیمات خلق الساعه صادرات در اتاق های دربسته منجر به از دست دادن بازارهای هدف و ورود سایر رقبا خواهد شد، در حالیکه با توسعه صادرات محصولات کشاورزی دیگر نیازی به درآمدهای نفتی نخواهیم داشت.

عدم توجه به بحث برندسازی و بسته بندی

نبود بسته بندی و برندسازی یکی از موانع اصلی توسعه صادرات است.به طور نمونه بهترین زعفران جهان در ایران تولید می شود، اما عدم برندسازی محصول موجب شده تا اسپانیا پس از ورود زعفرانی ایرانی آن را در بسته بندی های جدید با برند خود به دیگر کشورها صادر کند.

مشکل نبود تجهیزات و کمبود کانتینرهای یخچال‌دار

با توجه به کمبودی که وجود دارد، هزینه حمل‌و‌نقل به شدت بالاست و هر کسی توان صادرات با هزینه‌های فعلی را ندارد. کمبود کانتینر یخچال‌دار حتی افزایش چهار برابری هزینه‌های حمل‌و‌نقل برای صادرات را نیز رقم زده به طوری که در شرایط فعلی کمتر کسی می‌تواند با این هزینه‌ها صادرات انجام دهد. حتی صادرات با هزینه‌های فعلی برای صادرکنندگانی در حوزه میوه و تره‌بار اصلا صرفه اقتصادی ندارد.

اتخاذ تصمیمات خلق‌الساعه 

تغییر در قوانین و دستورالعمل‌های صادراتی و اخذ تصمیمات خلق الساعه یکی از مهمترین موانع صادراتی پیش روی صادر کنندگان است، گلایه این فعالان اقتصادی همواره بر این بوده است که تغییر در قوانین مانعی برای ثبات و پیشرفت در تصمیم گیری‌های صادراتی بوده است.

ممنوعیت صادرات محصولات کشاورزی به لحاظ کیفی

سال گذشته با بحران ایجاد شده در خصوص برگشت خوردن محصولات کشاورزی ایران به دلیل وجود سم و رد ارزش کیفی محصولات، بحث داغی در کشور به راه افتاد و شایعه عدم سلامت محصولات کشاورزی مشکلات زیادی را ایجاد کرد. اما بلافاصله بعد از این خبر، شاهد بیانیه‌های بسیاری مبنی بر رد این اخبار بودیم . به تازگی هم معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور باغبانی در یکی از گفت و گوهای خود اظهار داشت: ممنوعیتی برای صادرات محصولات کشاورزی به لحاظ سلامت محصول وجود ندارد ومشکلی در صادرات محصولات با پایه تولید سالم وجود ندارد و در این زمینه ضرورت بازاریابی محصولات کشاورزی در خارج از کشور محسوس است.

این در حالی است که در سال گذشته، یک صادر کننده محصولات کشاورزی در گفت وگویی اظهار کرده بود: به فکر رفع مشکلات صادرات باشید. ارز سنا سودی برای دولت ندارد.

این صادرکننده افزود: مشکلات در صادرات محصولات کشاورزی زیاد است. یک شبه قوانین کشور تغییر میکند! البته که قوانین همیشه قابل تغییر هستند اما نه یک شبه!

متاسفانه یک دفعه جلوی صادرات فلفل دلمه ای را گرفتند و بازار صادرات این محصول بدست کشورهای دیگر منطقه افتاد. همان فلفل دلمه ای ایران که قرار بود به روسیه برود الان از طریق کشورهای دیگر مثل ارمنستان و ازبکستان فلفل ایرانی را به روسیه صادر میکنند. این چه وضعی ست!

به نظر می‌رسد با تدابیر و تصمیمات جدید از سوی مسئولان در سال جدید و با رفع موانع صادراتی موجود بتوان شاهد افزایش نرخ صادرات محصولات کشاورزی به کشورهای هدف بود .

بر همین اساس ساداتی‌نژاد در رابطه با صادرات محصولات کشاورزی به بازارهای کشورهای همسایه در سال ۱۴۰۱ گفت: نگاه به حوزه کشاورزی باید تغییر کند، نگاه به حوزه کشاورزی عمدتا اقتصادی نبوده است، در خصوص محصولات دیگر به دنبال واردات و صادرات بوده‌ایم اما در رابطه با محصولات کشاورزی فقط صحبت از بیش‌بود و کمبود می‌شده است و کشاورزی را اقتصاد نمی‌دانند، کشاورزی یک بنگاه تولیدی و اقتصادی است.

وی ادامه داد: دامداری یک کارخانه است و کشاورز ما تولید کننده هست و در این بخش هم قیمت تمام شده و ضرر و زیان دارند، لذا نگاه ما به حوزه کشاورزی در این دولت نگاه اقتصادی است و واردات و صادرات را در این حوزه به رسمیت می‌شناسیم، واردات و صادرات دو بال حوزه اقتصاد هستند و اگر متوازن عمل کنند اقتصاد را پررونق می‌کنند.

اعظم صفایی/کشاورزان پرس