: 4014 :
تفکر انحصار محصول باید اصلاح شود / منطقه فریم ظرفیت بالایی در تولید گیاهان دارویی دارد

در گفتگو با یک تولید کننده گلاب در ساری مطرح شد:

تفکر انحصار محصول باید اصلاح شود / منطقه فریم ظرفیت بالایی در تولید گیاهان دارویی دارد

در 65 کیلومتری جنوب شهرستان ساری منطقه‌ای واقع شده که ارتفاع آن به 3000 کیلومتر می‌رسد و به " دودانگه " یا فریم معروف است؛ این منطقه متشکل از 57 روستا ست و کشت غالب مردم این ناحیه، گندم، جو، سیب زمینی، پیاز و سیر است که بیشتر در جهت رفع نیازهای اهالی کشت می‌شود. از دهه 1370 بسیاری از جوانان روستا به شهرهای اطراف مهاجرت کرده و اراضی کشاورزی به صورت متروک و بلا استفاده درآمده‌اند؛ این پیامد ناگوار جرقه‌ اقدام موثری در جهت توسعه زمین‌های کشاورزی و ایجاد اشتغال در منطقه شد. دکتر «علی رمضانی» از اهالی منطقه به همراه جمعی از دوستانش تصمیم به احیای زمین‌های کشاورزی گرفته و با کشت گیاهان دارویی و گل محمدی گام بلندی در جهت تقویت توان اقتصادی این منطقه برداشته است. گفتگوی اختصاصی " کشاورزان پرس" با این فعال حوزه کشاورزی را در ادامه می‌خوانید.

 

ایده کشت گل محمدی و گیاهان دارویی در منطقه "فریم" چگونه شکل گرفت؟

ما با دغدغه‌ای که نسبت به توسعه کشاورزی درمنطقه‌ای که با وجود امکانات فوق العاده‌، بی استفاده مانده بود، احساس می‌کردیم، از 9 سال پیش با حمایت جهادکشاورزی تصمیم به کشت گیاه گل محمدی در اراضی شیب‌دار منطقه گرفتیم.البته این حمایت‌ها، تنها شامل در اختیار قرار دادن نهال‌های رایگان مورد نیاز بوده و حمایت‌های جانبی دیگری از ما صورت نگرفته است.

برای پیشبرد اهداف کاری و توسعه فعالیت‌ها چه اقداماتی صورت داده‌اید؟

ما در 235 هکتار گل محمدی کشت کرده‌ایم؛ در سال 1394 تصمیم به تشکیل یک شرکت تعاونی گرفتیم  تا در زمینه تبخیر گل و گلاب‌گیری به فعالیت بپردازد. به یاری خدا امسال در بخش خصوصی وارد عمل شده و اقدام به خریداری سه دستگاه گلاب‌گیری کرده و با اجاره یک مدرسه متروکه به مدت 25 سال، شروع به فعالیت به شکل خصوصی کردیم.

علاوه بر گل محمدی چه گیاهانی در این منطقه موجود است؟

گیاه کاسنی از گیاهانی است که به وفور در منطقه یافت می‌شود؛ آویشن، گزنه واسطوخودوس هم از گیاهان دیگری است که قصد داریم با تقطیر  آنها در زمینه تولید عرقیات گیاهی فعالیت کنیم.

صنعت کشت گیاهان دارویی در شرایط خشکسالی به این دلیل که نیاز کمی به آب دارد، یک صنعت ایده آل و ارز آور است، چه حمایت‌هایی لازمه فعالیت در این حوزه است؟

آب و هوای این منطقه معتدل کوهستانی است و از این حیث شرایط ایده‌آلی برای کشت گیاهان دارویی فراهم است. گل و گلاب این منطقه کیفیت بالایی دارد و در کاشان هم بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. در بحث تولید ما هیچ گونه مشکلی نداریم اما در بحث فروش و توزیع با مشکلات زیادی مواجه هستیم. زمانیکه کشت برای کشاورز صرفه اقتصادی نداشته باشد، تصمیم به کشت جایگزین می‌گیرد و از آنجا که مسأله کم آبی برای ما اهمیت زیادی دارد و در تأمین آب شرب با مشکل مواجه هستیم، فعالیت در این زمینه را انتخاب کردیم.

تولید سختی‌ها و مشکلات خاص خود را دارد شما در این مسیر با چه موانعی مواجه هستید؟

مهمترین مشکل ما در زمینه عرضه و فروش محصولات است؛ با تبلیغات و تجربه‌ای که مصرف کننده از محصولات ما  دارد، مردم به ما ایمان آورده‌اند اما میزان فروش و عرضه محصول متناسب نیست و نیاز به معرفی بیشتری در بازار فروش دارد. ما مقادیر زیادی گلاب تولید کرده‌ایم که به دلیل عدم شناخت بازارهای مصرف از ظرفیت غنی ما، در انبارها ذخیره شده است. فروش گلاب در انحصار کاشانی‌هاست و مکررا به ما می‌گویند که شما در زمینه فرآوری وارد نشوید و گل‌ محمدی را با قیمت نازلی از ما خریداری می‌کنند که صرفه‌ای برای کشاورز ندارد.

برهمین اساس نقش شبکه‌های تجاری کشاورزی نظیر "اگرینیتو" را چگونه می‌بینید؟ به نظر شما چه ضرورتی در ایجاد چنین شبکه‌هایی که امکان عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی، تجهیزات، نهاده‌ها و خدمات را بی‌واسطه فراهم کرده‌اند وجود دارد؟

این اتفاق خوبی برای حمایت از کشاورزان و فعالان حوزه کشاورزی است؛ امیدواریم همکاری ما با مجموعه "اگرینیتو" ادامه دار باشد تا با کمک این شبکه زحمات قشر کشاورز هدر نرفته و از دسترنج خود منتفع شوند. امروز تنها نمی‌توان متکی به درآمدهای نفتی بود بلکه می‌توان از درآمد حاصله از فروش و صادرات تولیدات ارگانیک و گیاهان دارویی به اقتصاد رونق بخشید و از این بستر به اشتغال پایدار رسید.

چه حمایت‌هایی از جانب مسئولان جهاد کشاورزی و سازمان‌های ذی‌ربط برای توسعه این صنعت ضرورت دارد ؟

در ابتدا تفکر انحصار محصول باید اصلاح شود؛ به طور نمونه مازندران به دلیل برخورداری از ظرفیت بالا در تولید مرکبات، نباید انحصار مرکبات را در دست بگیرد بلکه مسئولان باید در صدد تشویق وحمایت مناطق دیگری که ظرفیت تولید این محصولات در آنجا هم وجود دارد برآیند. حمایت از ما از طریق بازدید مسئولان از ظرفیت‌های غنی تولید گلاب و گل محمدی و ارائه تجهیزات و خدمات، با نگاه تسهیل‌گرانه، فضای رشد و توسعه منطقه را مهیا ‌خواهد کرد.

از پیش از انقلاب این موضوع مطرح بوده است که درآمد کشاورزی می‌تواند جایگزین مناسبی برای درآمدهای نفتی باشد، در همین رابطه کشور بلغارستان صادرات عظیمی در زمینه گل و گلاب دارد؛ بسیاری از شرکت‌های جهانی که در زمینه عطریات و اسانس فعالیت دارند، در آنجا سرمایه گذاری می‌کنند؛ مسئولان باید همت کنند که این سرمایه گذاری‌ها تقسیم بندی شود و بودجه‌ها به صورت عادلانه توزیع شود و نه تنها به منطقه‌ای خاص بلکه به مازندران هم برسد. سرمایه گذاری بخش خصوصی به تنهایی جواب نمی‌دهد بلکه نیازمند تسهیلات بدون بهره است تا از شکل سنتی خارج شده و با استفاده از فناوری‌های مدرن به توسعه و پیشرفت دست پیدا کند.

گفتگو: اعظم صفایی