مدیرعامل شرکت سهامی زراعی فعالیتهای کشاورزی و غیرکشاورزی ایران با بیان اینکه برای کاهش ضایعات در بخش کشاورزی نیازمند تکمیل زنجیره ارزش هستیم، گفت: در زمینه کشاورزی زمانی موفقیت کامل بهدست میآید که تمام بخشها (قبل تا پس از تولید) در این زنجیره دیده شوند. مزیت نسبی محصول نسبت به رقبای منطقه، انتخاب بذر و واریته، روش کار، منابع مالی، بازاریابی، تعریف بازار (آیا این کالا برای محیط شهرستانی، کشوری یا بینالمللی است)، صنایع تکمیلی و تبدیلی و حتی ارتباط با مشتریان در این زمینه بسیار مؤثر است تا در مجموع به یک چارچوب مناسب برای تولید برسیم.
غلامحسین طباطبایی در گفتوگو با «کشاورزنا» اظهار کرد: با توجه به اینکه در کشور ما کشاورزی سنتی بوده و نسل به نسل منتقل میشود، امکان تشکیل زنجیره ارزش از صفر وجود ندارد؛ بنابراین باید دید در کدام حلقه میتوان تأثیر گذاشت تا روی آن بیشتر کار کنیم.
وی با اشاره به نقش واریته و بذرها در کاهش ضایعات در بخش کشاورزی عنوان کرد: کاهش ضایعات محصولات فقط مربوط به امکانات بعد از تولید نیست، بلکه از همان ابتدای کار باید جلوی ضایعات را گرفت. برای تولید یک محصول واریتههای بسیاری وجود دارد که رقم و نوع آنها با یکدیگر متفاوت است؛ بهطور مثال برخی از واریتهها ماندگارتر و حتی کممصرفتر هستند. در محصولات باغی هم همینطور است و ارقام با یکدیگر تفاوت دارند. حتی نوع تغذیه گیاه هم میتواند در کاهش ضایعات و افزایش بهرهوری مؤثر باشد.
طباطبایی تصریح کرد: مسأله بعدی، کنترل تولید است. همانطور که اگر آب بیاندازه وارد مزرعه شود، باعث تخریب میشود، تولید هم اگر خارج از برنامه باشد، خسارتزا خواهد بود. اگر انبار، سردخانه و صنایع تکمیلی هم وجود نداشته باشد، مشکل دوبرابر میشود. کسی که پا به عرصه تولید میگذارد، باید مدیریت زمانی داشته باشد.
مدیرعامل شرکت سهامی زراعی فعالیتهای کشاورزی و غیرکشاورزی ایران در رابطه با نقش این شرکتها در کاهش ضایعات محصولات کشاورزی خاطرنشان کرد: شرکتها و تعاونیهایی موفق خواهند بود که تمام حلقهها را کنار هم داشته باشند و از قبل از تولید تا بعد از آن برنامهریزی کنند. به این ترتیب شاهد کمترین ضایعات در بخش کشاورزی خواهیم بود.