طرح ترسیب کربن در ۸ روستای نهبندان در دست اجرا است

طرح ترسیب کربن در ۸ روستای نهبندان در دست اجرا است
مدیر اجرایی پروژه بین‌المللی ترسیب کربن در خراسان جنوبی گفت: پروژه بین‌المللی ترسیب کربن در هشت روستای شهرستان نهبندان در دست اجراست و تاکنون در جهت توانمندسازی جوامع محلی در این طرح، ۲۰ صندوق توسعه روستایی تشکیل شده است.
: 1514

علیرضا یاری روز شنبه در گفت و گو با کشاورزان پرس به نقل از خبرنگار ایرنا افزود: پروژه بین‌المللی ترسیب کربن ابتکاری مشترک بین دولت جمهوری اسلامی ایران و برنامه عمران ملل متحد است که فاز نخست آن در شهرستان‌های سربیشه و خوسف اجرا شد و در شهرستان نهبندان نیز به مساحت ۱۵۰ هزار هکتار از سال ۱۳۹۶ به صورت رسمی آغاز به کار کرد.

وی بیان کرد: در این مدت چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار برای اجرای این پروژه در شهرستان نهبندان هزینه شده و هدف اصلی از اجرای آن ارتقای توانمندی جوامع محلی برای احیا، مدیریت، توسعه و بهره‌برداری پایدار از منابع طبیعی و نیز توسعه روستایی است.

مدیر اجرایی پروژه بین‌المللی ترسیب کربن در خراسان جنوبی با بیان اینکه سال گذشته یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برای اجرای پروژه ترسیب کربن نهبندان هزینه شد گفت: هر سال درخصوص اجرای این طرح اهداف و برنامه‌هایی را طراحی و تلاش می‌کنیم که این اهداف اجرایی شود و سال گذشته تمامی برنامه‌هایی پیش‌بینی شده به صورت ۱۰۰ درصد اجرایی شد.

وی افزود: همچنین در راستای اجرای پروژه ترسیب کربن در روستاهای نهبندان ۹۷۰ هکتار مدیریت روان‌آب اجرا شده و در منطقه زیر پوشش طرح تاکنون ۶۵۰ هکتار نهال‌کاری نیز انجام شده است.

یاری اظهار داشت: با همکاری بنیاد برکت یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان تسهیلات اشتغالزایی در منطقه زیر پوشش پرداخت شده که نقش موثری در ایجاد و پایداری اشتغال روستاییان داشته است.

وی گفت: با هدف جلوگیری از هدر رفت اعتبارات دوره‌های آموزشی اشتغالزایی برای روستاییان برگزار شد و در مجموع درخصوص اجرای موفق این طرح، ۲۲۰ جلسه را تشکیل داده‌ایم.

مدیر اجرایی پروژه بین‌المللی ترسیب کربن در خراسان جنوبی عنوان کرد: اهداف پروژه‌های بین‌المللی متناسب با مقیاس و عرصه‌های کاری به سه بخش کلی از جمله تراز جهانی، کاهش گازهای گلخانه‌ای، تراز منطقه‌ای و ملی، ایجاد و توسعه فضای سبز جنگلی و در تراز محلی با ایجاد شغل پایدار و معیشت مناسب برای توانمندسازی جوامع محلی برای کاهش فشار بر عرصه‌های طبیعی تقسیم می‌شود.

وی افزود: پروژه‌های ترسیب کربن از محل اعتبارات استانی در بیشتر شهرستان‌های خراسان جنوبی در دست اجراست و سال گذشته یک میلیارد تومان اعتبار برای این طرح‌ها پیش‌بینی شده که تاکنون مبلغی اختصاص نیافته است.

پروژه ترسیب کربن برنامه مشترک بین ایران (سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور) و برنامه عمران ملل متحد (UNDP) است که از نیمه سال ۲۰۰۵ میلادی در دشت حسین‌آباد غیناب سربیشه برای جلوگیری از پدیده بیابان‌زایی آغاز شد و بعد از موفقیت آن به سایر شهرستان‌های خراسان جنوبی تعمیم یافت.

سال ۲۰۱۷ که ارزیابی‌های لازم از اجرای این پروژه‌ها صورت گرفت، اجرای پروژه ترسیب کربن در سربیشه به عنوان یکی از ۱۰ پروژه موفق بین‌المللی در دنیا معرفی شد.

استان خراسان جنوبی ۱۱ شهرستان دارد و مرکز شهرستان مرزی نهبندان در ۲۰۰ کیلومتری جنوب بیرجند است.

خراسان جنوبی ۱۵ میلیون هکتار مساحت دارد که ۱۳ میلیون هکتار آن اراضی بیابانی یا مراتع کم‌تراکم بیابانی است و بر این اساس دومین استان بیابانی کشور محسوب می‌شود.

دی اکسیدکربن عمده‌­ترین گاز گلخانه‌­ای است که فعالیت‌های انسانی، غلظت آن را در اتمسفر افزایش داده است؛ ترسیب کربن در پوشش درختی، گیاهی و خاک‌­های تحت آن ساده‌­ترین و به لحاظ اقتصادی عملیا­تی‌ترین راهکار ممکن برای کاهش کربن اتمسفری محسوب می‌­شود.

هدف نهایی این طرح، ارائه یک الگوی اجتماعی - اقتصادی برای رسوب کربن در جو است که با رویکرد محیط ‌زیستی شروع می‌شود و با بررسی ظرفیت‌های اکولوژیکی ادامه پیدا می‌کند.

رفتن به بالا