مدیرکل حوزه معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری در گفت‌وگو با کشاورزنا به نقل از «روستانیوز» خبر داد:

ارائه ۴هزار و ۳۷۰روز خدمت در مناطق محروم توسط پزشکان

محرومان مناطق روستایی
مدیرکل حوزه معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری و عضو هیئت‌مدیره مجمع خیرین نورآوران سلامت گفت: بنیاد خیریه نورآوران سلامت در سفر به ۴۸استان از بهمن‌ سال۸۹ تا اسفندماه سال۹۸ به مدت چهارهزار و ۳۷۰روز فعالیت داشته است.
: 451

به گزارش کشاورزنا به نقل از  « روستانیوز »، مؤسسه نورآوران سلامت، یکی از مؤسسات خیریه‌ای است که به مردم مناطق محروم خدمات پزشکی ارائه می‌کند. ایده کلی راه‌اندازی مؤسسه نورآوران سلامت به سال۸۲ بازمی‌گردد؛ زمانی که چند تن از مؤسسان بنیاد خیریه نورآوران سلامت برای معاینه و درمان افراد محروم از خدمات چشم‌پزشکی و دندان‌پزشکی، به منطقه بشاگرد سفر کردند و درنهایت درمانگاهی در آن محل تجهیز و راه‌اندازی شد؛ اما نکته مهم در این خصوص آن بود که راه‌اندازی درمانگاه و اتاق عمل برای رشته‌هایی همچون چشم‌پزشکی و دندان‌پزشکی که به تجهیزات زیاد و گران‌قیمت نیاز دارند، در مناطق کم‌جمعیت منطقی به نظر نمی‌رسید، زیرا علاوه‌بر هزینه زیاد راه‌اندازی و نگهداری، تأمین نیروی متخصص برای چنین مراکزی که جمعیت کمی را تحت پوشش قرار می‌دهند، به راحتی قابل انجام نبود. درنهایت یک تیم برای بررسی امکان راه‌اندازی سیستم درمانی قابل حمل در مناطق محروم مأمور و درنهایت تصمیم به تشکیل یک تیم درمانی سیار در کشور گرفته شد. در سال۸۷ ساخت یک تریلی با کاربری چشم‌پزشکی کلید خورد و هم‌اکنون این نهاد سه تریلی درمانگاه چشم، اتاق عمل چشم و کلینیک دندان‌پزشکی دارد.
مجموعه نورآوران سلامت تاکنون به استان‌های مختلف کشور سفر کرده است و این روند همچنان ادامه دارد. از این‌رو برای گسترش دامنه خدمات چشم‌پزشکی و دندان‌پزشکی به نقاط مختلف کشور در سال۹۲ مجموعه دوم نورآوران سلامت با امکانات مشابه، با مرکزیت شرق کشور تجهیز و راه‌اندازی شد تا اعضای آن بتوانند همسو با نورآوران سلامت مرکز فعالیت کنند.
در همین ارتباط عضو هیئت‌مدیره مجمع خیرین نورآوران سلامت گفت: بنیاد خیریه نورآوران سلامت از گروه‌های جهادی عرصه سلامت در حوزه دندان‌پزشکی و چشم‌پزشکی تشکیل شده است و به ارائه خدمت می‌پردازد. این مجمع عملاً کار خود را از سال۸۹ با هماهنگی معاونت توسعه روستایی ریاست‌جمهوری شروع کرده‌ است.


خدمت ۴۰۰پزشک خیّر به روستاییان محرم
علی‌رضا ابوالفتحی در گفت‌وگو با روستانیوز افزود: این گروه‌های جهادی که مجموعه‌ای ۴۰۰نفره از پزشکان متبحر کشور هستند، با بیمارستان‌های سیاری که برای این کار طراحی شده، تاکنون به ۴۸استان کشور سفر کرده‌اند. همچنین با توجه به شناختی که معاونت توسعه روستایی از اقصی نقاط کشور دارد، از روز اول بنا شد که نسبت به مکان‌یابی و پشتیبانی از این گروه‌ها اقدامات لازم را انجام دهد. 
به گفته این مقام مسئول، در حدود ۱۰سال گذشته خیریه نورآوران سلامت اقدامات زیادی انجام داده و اقدامات آن‌ها از سال گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا متوقف شده است. 
عضو هیئت‌مدیره مجمع خیرین نورآوران سلامت اظهار کرد: این مؤسسه سال آینده با از بین رفتن کرونا اقدامات خود را از سر خواهد گرفت. هدف از شکل‌گیری بنیاد خیریه نورآوران سلامت، صرفاً ارائه خدمات پزشکی به دورترین نقاط کشور و مناطق محروم جامعه است که تاکنون اقداماتی خوبی در راستای اهداف این مجمع انجام شده. 

توزیع ۶۰هزار عینک رایگان بین محرومان مناطق روستایی
وی عنوان کرد: از بهمن‌ماه سال۸۹ تاکنون بالغ‌بر ۲۶۰هزار ویزیت چشم، ۱۳هزار جراحی چشم و ۱۱۳هزار ویزیت دندان‌پزشکی در مناطق روستایی انجام شده است. همچنین ۶۰هزار عینک رایگان توسط بنیادهای خیریه مرتبط با مجمع نورآوران سلامت در بین مردم روستایی مناطق محروم توزیع شده است. 
مدیرکل حوزه ریاست معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری درباره چگونگی تعیین روستاهای هدف نیز گفت: برای تعیین روستاهای هدف به ضرایب محرومیت توجه می‌شود و عمدتاً به روستاهایی با ضرایب محرومیت یک تا ۹ که دسترسی آن‌ها به شهر خیلی سخت است، مراجعه می‌کنیم. همچنین در روستاهایی که شناسایی می‌شوند، مردم محروم این روستاها به دستگاه‌های مختلف مثل کمیته امداد امام‌خمینی(ره) و بهزیستی نیز معرفی می‌شوند تا این دستگاه‌ها نیز به ارائه خدمت به آن‌ها بپردازند. 
ابوالفتحی توضیح داد: مجمع خیریه نورآوران سلامت از طریق مقامات عالی استان‌ها و مکاتبه با آن‌ها اقدام به مراجعه می‌کند و دانشگاه علوم پزشکی آن منطقه را نیز در این امر درگیر می‌کند و این دانشگاه‌ها نیز به‌عنوان متولی امور سلامت مردم با مراکز بهداشت و درمان هماهنگی لازم را انجام می‌دهند. درنهایت خانه بهداشت هر روستایی که تیم در آن‌جا مستقر می‌شود، افراد بیمار را معرفی می‌کند. 
عضو هیئت‌مدیره مجمع خیرین نورآوران سلامت گفت: مدت زمانی که تیم پزشکی در یک منطقه مستقر می‌شود، ۱۰۰روز است که طی آن اعضاء به ارائه خدمات رایگان و بدون دریافت برگ دفترچه بیمه می‌پردازند. همچنین تمام اقدامات دندان‌پزشکی و چشم‌پزشکی رایگان ارائه می‌شود. 

ارائه خدمات رایگان پرکردن و کشیدن دندان به محرومان روستایی
به گفته این مقام مسئول، در حوزه اقدامات دندان‌پزشکی سطح یک و دو کارهایی مثل پر کردن و کشیدن دندان انجام می‌شود و مواردی مثل زیبایی از دستور کار خارج می‌شود و اولویت کار دندان‌پزشکی برای افراد مسن، زنان باردار و دانش‌آموزان است و اگر ارائه خدمات به این گروه‌ها تمام شد، سایرین نیز می‌توانند از این خدمات استفاده کنند. 
ابوالفتحی درباره اقدامات انجام‌شده برای ارجاع بیماران دچار مشکلات حاد چشمی تصریح کرد: اقدامات لازم مثل معاینه چشم و دادن عینک برای این افراد انجام می‌شود و عمل‌های سطحی مثل آب مروارید در کانکس‌های این خیریه و عمل‌های سنگین‌تر در بیمارستان‌های مجهز مراکز استان‌ها انجام می‌شود که این بیماران را خیریه به این مراکز منتقل می‌کند.
مدیرکل حوزه ریاست معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری درباره پشتوانه‌های مالی این مرکز توضیح داد: بودجه بنیاد خیریه نورآوران سلامت از ابتدای تشکیل آن توسط منابع مالی خود پزشکان تأمین می‌شد و بخشی هم از سوی خیرین تأمین می‌شود. پزشکان حاضر در خانواده نورآوران سلامت هزینه رفت و برگشت به مناطق دورافتاده را نیز خودشان تقبل و با اشتیاق مطب خود را تعطیل می‌کنند و در این مناطق به ارائه خدمت می‌پردازند. 
وی اضافه کرد: بنیاد خیریه نورآوران سلامت ابتدا در مرکز کشور به ارائه خدمت می‌پرداخت و بعد از آن بنیاد شرق کشور تأسیس شد. هم‌اکنون نیز بنیاد غرب راه‌اندازی شده است که سال آینده اقدامات این حوزه را به بنیاد غرب با مرکزیت تبریز واگذار خواهیم کرد.
به گفته این مقام مسئول، بنیاد خیریه نورآوران سلامت از ابتدای فعالیتش تاکنون به مدت چهارهزار و ۳۷۰روز فعالیت داشته است. امید است که این اقدام و اقداماتی از این دست هرچند کوچک، فرصتی باشد تا همه رشته‌ها در قالب دانشگاه‌ها یا گروه‌های مختلف به کمک نیازمندان در مناطق محروم بشتابند.

رفتن به بالا