مشاور وزیر جهادکشاورزی اعلام کرد

کنترل محصولات تراریخته وارداتی/ آمیختگی ژنی دام ها با احتیاط انجام شود

محصولات تراریخته
مشاور وزیر جهادکشاورزی اعلام کرد: تمام محصولات تراریخته با پروتکل های خاصی بررسی و در صورت نداشتن ریسک بهداشتی وارد کشور می شوند.
: 597

به گزارش  کشاورزنا به نقل از ایسنا اسکندر زند در نشست خبری که امروز با موضوع تشریح فعالیت ها و برنامه های ملی و بین المللی ایمنی زیستی حوزه کشاورزی برگزار شد  در پاسخ به این سوال که  آیا کنوانسیون تنوع زیستی محصولات تراریخته را تایید می کند یا خیر؟ گفت: کنوانسیون تنوع زیستی پروتکلی تحت عنوان کارتانیا دارد که مخاطرات این محصولات را بررسی می کند. کارگروه هایی در وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص تشکیل شده است که بر اساس این پروتکل محصولات را بررسی می کنند و در صورت نداشتن ریسک بهداشتی محصولات تراریخته وارد کشور می شوند. بنابراین تمام محصولات تراریخته که وارد کشور می شود تحت کنترل هستند. همچنین محصولات تراریخته در ایران تولید نمی شود.

مشاور وزیر جهادکشاورزی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه گونه  ماهی تیلاپیا به عنوان گونه مهاجم شناخته شده است و آیا پرورش و حضور آن در کشور به گونه های دیگر آبزیان آسیبی وارد نمی کند؟ گفت: وقتی گونه جدیدی وارد کشور می شود باید پروتکل هایی برای رشد و تکثیر آن تهیه شود. متاسفانه برخی گونه ها در ابتدا به اسم  تجاری و زینتی و تحقیقاتی وارد کشور می شوند ولی پس از آن از دست خارج می شوند.

وی تصریح کرد: گونه ها تا زمانی که مجوز سازمان محیط زیست را دریافت نکنند تحقیقاتی هستند. اگر برخی از گونه ها  فراتر از تحقیقات عرضه شوند و مجوزی از سازمان محیط زیست نداشته باشند تخلف بوده و اگر مجوز داشته باشد ریسک خطرات  آن بررسی شده است.

زند در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه تا چه میزان بر موضوع آمیختگی ژنی دام بررسی های لازم صورت گرفته است؟ گفت: آمیختگی ژنی باید با احتیاط انجام شود تا گونه بومی از بین نرود. هشدارهای لازم در این باره داده شده، اما بایستی در همه برنامه های به نژادی، حفاظت از گونه های بومی در اولویت قرار گیرد.

وی در بخش دیگری از صحبت هایش با بیان اینکه تنوع زیستی تمام اشکال حیات است که طی میلیون ها سال تکامل یافته اند و محدوده وسیعی از ژن ها و کروموزوم گرفته تا حیوانات، گیاهان و اکوسیستم ها را در بر می گیرد، اظهار کرد: تنوع زیستی در سه سطح زیست بوم (اکوسیستم)،  گونه (جانوران، گیاهان، قارچ ها، آغازیان وباکتری ها) و ژن است.

وی ادامه داد: براساس آخرین گزارش سال ۲۰۱۹ از وضعیت تنوع زیستی جهان از ۲.۵ میلیون گونه گیاهی و جانوری ۲۵ درصد در معرض خطر هستند و به طور کل سر جمع یک میلیون گونه در جهان در معرض تهدید هستند و اگر گونه ای از بین برود انعطاف پذیری اکوسیستم کاهش می یابد و خدمات ارائه شده توسط آنها، مختل می گردد.

مشاور وزیر اضافه کرد: تنوع زیستی، عامل کلیدی بقاء هر اکوسیستم است. از بین سطوح تنوع زیستی، تنوع ژنتیکی به عنوان ماده خام و مصالح ژنتیکی، از بیشترین توجه در جوامع کشاورزی برخوردار است.  منابع ژنتیکی، اساس کشاورزی مدرن را تشکیل می دهند و برای حصول امنیت غذایی الزام هستند. همچنین تنوع ژنتیکی، گونه ها را قادر می سازد که نسبت به اکوسیستم یا محیط های جدید یا تغییرات رخ داده سازگار شوند.  تنوع در داخل یک گونه، خطر نابودی در اثر بیماری یا آفات را کاهش داده و فرصت بهره برداری از محیط های گوناگون را فراهم می آورد.

وی در ادامه به عوامل کاهش تنوع زیستی اشاره کرد و گفت: ۳۷ درصد بهره برداری، ۲ درصد بیماری، ۴درصد آلودگی، ۵درصد گونه های مهاجم، ۷ درصد تغییر اقلیم، ۱۳ درصد نابودی زیستگاه و ۳۱ درصد تخریب و تغییر زیستگاه در کاهش تنوع زیستی اثرگذار است و نابودی و تخریب زیستگاه نیز از همه عوامل اثرگذار تر بوده و علت آن نیز افزایش جمعیت، افزایش شهرنشینی، کاهش حاصلخیزی خاک، افزایش تجارت و افزایش آلودگی های پلاستیکی  است.

زند همچنین به چالش های تنوع زیستی در کشور اشاره کرد و گفت: تخریب و جزیره ای شدن (تکه تکه شدگی) زیستگاه ها، عدم رعایت حقابه تالاب ها و رودخانه ها، ورود انواع آلودگی ها به اکوسیستم های آبی و خشکی کشور، ورود غیراصولی و مهار نشده گونه های غیربومی به کشور، شکار و صید غیرقانونی و وجود سلاح های غیرمجاز، عدم مدیریت یکپارچه تنوع زیستی، کمبود آمار و اطلاعات در زمینه حیات وحش، تجارت غیرقانونی گونه های جانوری به صورت زنده و یا اعضای آنها،  بهره برداری بی رویه از منابع زیستی،  تغییر کاربری وتغییرات اقلیم و خشکسالی های متوالی از چالش های پیش رو است.

رفتن به بالا