مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی در گفت‌وگو با کش روستانیوز خبرداد

ایجاد بازارهای فراگیر، راهکار حل معضلات بازاررسازی محصولات

 ایجاد بازارهای فراگیر، راهکار حل معضلات بازاررسازی محصولات
مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی تقویت بخش خصوصی را یکی از راهکارهای حل مشکلات بازارسازی محصولات کشاورزی دانست و گفت: در قانون مشخص شده که شهرداری‌ها باید شرایط عرضه محصولات کشاورزی را از طریق بازارچه‌های محصولات کشاورزی فراهم کنند، ولی متأسفانه این قانون تاکنون اجرا نشده و می‌توان گفت بهترین راهکار برای بازارسازی محصولات کشاورزی، همین اجرای قانون و ایجاد بازارهای فراگیر است.
: 561

سیدجعفر حسینی در گفت‌وگو با  کشاورزنا به نقل از روستانیوز اظهار کرد: اگر بازارچه‌های عرضه مستقیم محصولات کشاورزی در کنار میادین میوه و تره‌بار ایجاد شود، اقدام بسیار مؤثری در بازارسازی برای محصولات کشاورزی خواهد بود. میادین میوه و تره‌بار سیستم تقریباً بسته‌ای دارند و مافیای اقتصادی در آن‌ها شکل گرفته که فقط بنکداری می‌کنند و تفکر آن‌ها، دلالی و سود بردن خودشان است. اگر بازارچه‌های مستقیم عرضه محصولات کشاورزی ایجاد شود، قاعدتاً محصول ارزان‌تر به دست مصرف‌کننده می‌رسد و تولیدکننده نیز سود واقعی را می‌برد و مشکل نبود بازار برای محصولات کشاورزی از بین می‌رود. علاوه‌بر این، مصرف‌کننده مجبور نمی‌شود هزینه پروار شدن و سودجویی واسطه‌ها را هم بپردازد.

وی ادامه داد: همه هزینه‌هایی که به پای تولید بسته می‌شود، از جیب مصرف‌کننده می‌رود و راهکار رفع آن فقط اجرای قانون است، ولی طی این سال‌ها قدرت میادین میوه و تره‌بار بر اجرای قانون چربیده و این قانون عملی نشده.

ساماندهی بازار محصولات کشاورزی با اجرای قانون تمرکز

مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی درباره قانون تمرکز بیان کرد: اگر قانون تمرکز عملی و این اختیار به وزارت جهاد کشاورزی بازگردانده می‌شد، ساماندهی بازار عرضه مستقیم محصولات کشاورزی امکان اجرایی‌شدن پیدا می‌کرد. هم‌اکنون بخش بازرگانی محصولات کشاورزی در اختیار وزارت صمت است و این وزارت خودش همراه میادین میوه و تره‌بار بوده و تمایلی به ایجاد بازار عرضه مستقیم محصولات کشاورزی ندارد.

حسینی عنوان کرد: ضایعات محصولات و تولیدات کشاورزی در کشور ما بسیار بالاست؛ به‌طوری که بخش بزرگی از محصولات کشاورزی یعنی حدود ۳۰ تا ۳۵درصد (اعلام شده توسط فائو) جزو ضایعات است. برای کم‌کردن ضایعات و کمک به فروش محصولات کشاورزی به صنایع تبدیلی و تکمیلی نیاز داریم، چراکه این صنایع می‌توانند جلوی انباشت محصولات کشاورزی را در زمان کوتاه بگیرند و آن‌ها را تبدیل به محصول دیگری کنند؛ به‌عبارتی به آن‌ها زمان بدهند تا پس از فرآوری به فروش برسند یا زمینه صادرات آن‌ها فراهم شود تا به سودآوری و ارزآوری هم کمک شود.

لزوم توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش کشاورزی

مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی تصریح کرد: متأسفانه در زمینه بازاریابی، بسته‌بندی و برندسازی ضعف و مشکل داریم و آن‌قدر که برای تولید محصولات کشاورزی سرمایه‌گذاری‌ کرده‌ایم، در بحث صنایع تبدیلی و تکمیلی برنامه‌ای برای توسعه نداشته‌ایم و این کمبود در صادرات محصولاتی که می‌توانند به ارزآوری و رونق اقتصادی کشور کمک بزرگی کنند، بسیار احساس می‌شود؛ به‌طور مثال در محصولی مانند زعفران صنایع تبدیلی، بازارسازی و برندسازی مناسب نداریم و نمی‌توانیم محصولمان را در بازار رقابتی با برندهای جهانی عرضه کنیم و با قیمت خوب بفروشیم؛ درنتیجه به خام‌فروشی رو می‌آوریم.

وی با بیان این‌که در صنایع تبدیلی و تکمیلی دچار کمبود هستیم، افزود: به سرمایه‌گذاری دولت و حمایت از بخش خصوصی برای توسعه صنایع تبدیلی نیاز داریم تا بتوانیم در این بخش رونق ایجاد کنیم.

صادرات ۷/۵ میلیون تن محصول کشاورزی در سال‌جاری

حسینی در ادامه درباره آخرین آمار صادرات محصولات کشاورزی گفت: سال۹۹ حدود ۵/۷میلیون تن صادرات محصولات کشاورزی داشته‌ایم؛ اگرچه آمار دقیق را باید گمرک اعلام کند. همچنین حدود ۳۰درصد از محصولات کشاورزی در کشور ما تا به مرحله تولید برسد، از بین می‌رود. این ضایعات صرفاً در بخش کشاورزی و تولید نیست، بلکه از بخش‌های پیش از تولید شروع می‌شود و تا زمان مصرف ادامه دارد. بخشی از ضایعات به مکانیزاسیون در دوره کاشت، داشت و برداشت برمی‌گردد، ولی ضایعات پس از تولید، ناشی از ضعف سیستم بازاررسانی و صنایع تبدیلی و تکمیلی است که ۲۰درصد از هدررفت محصولات کشاورزی مربوط به این بخش است. اگر این موانع برطرف شود، ۲۰درصد از ضایعات محصولات کشاورزی کاهش می‌یابد که غذای چندین کشور را تأمین خواهد کرد.

کاهش ضایعات محصولات کشاورزی با توسعه صنایع تبدیلی

مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در ادامه در پاسخ به این سؤال که اگر وزیر بودید، چه راهکاری برای رفع مشکلات بخش تولیدات کشاورزی داشتید، توضیح داد: قطعاً از بخش غیردولتی حمایت می‌کردم. باید از بخش غیردولتی حمایت و دفاع کنیم، زیرا تمام دنیا به سمت تقویت بخش غیردولتی رفته‌اند. وقتی بخش غیردولتی از سوی بخش دولتی حمایت شود، قطعاً فضای رقابتی مناسبی در کشور ایجاد خواهد شد. همچنین یک برنامه سیاست‌گذاری طولانی‌مدت برای صادرات محصولات کشاورزی ایجاد می‌کردم؛ البته این بخش از کار بسیار سخت است، زیرا فقط مربوط به وزارت جهاد کشاورزی نیست و به سیاست‌های کلان کشور برمی‌گردد و تحریم‌ها و فشارهای سیاسی روی آن تأثیرگذار است. اگر توسعه صادرات محصولات کشاورزی را داشته باشیم، بهترین جایگزین برای فروش نفت است، زیرا تمام کشورها به غذا نیازمند هستند و امنیت غذایی از هر چیزی مهم‌تر است. با تقویت بخش خصوصی و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی می‌توانیم ضایعات بخش کشاورزی را کم و تولید را افزایش دهیم و ارزآوری بیش‌تری برای کشور داشته باشیم و در کنار آن ساماندهی بازار هم خود به خود انجام می‌شود.

رفتن به بالا