تولید گوشت در مناطق عشایری کشور به ۲۰۰ هزار تن رسید

گوشت عشایر
رییس سازمان امور عشایر ایران گفت: ظرفیت تولید گوشت قرمز توسط عشایر از حدود ۱۶۰ هزار تن در سال‌های گذشته به ۲۰۰ هزار تن در دهه فجر امسال رسیده که یک رکورد است.
: 683

به گزارش کشاورزنا به نقل از ایرنا شاهپور علائی مقدم یکشنبه شب در نشست شورای عشایر استان خراسان جنوبی افزود: با اختصاص اعتبار از محل صندوق توسعه ملی و اقداماتی مانند اصلاح نژاد دام، اصلاح روش تغذیه دام، حمایت‌های مالی و ایجاد زنجیره‌ تولید گوشت قرمز، شاهد این افزایش تولید بوده‌ایم.

وی گفت: در خراسان جنوبی نیز ۳۵ میلیارد تومان تسهیلات کم‌بهره به جامعه عشایر پرداخت شده است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه عشایر ۲۵ درصد گوشت قرمز مورد نیاز کشور را تولید می‌کنند افزود: عشایر نماد اقتصاد مقاومتی هستند و با کمترین توجه، بیشترین بهره‌وری را در جامعه عشایری داریم.

وی عنوان کرد: از مجموع ۸۴ میلیون هکتار مرتع در کشور ۳۴ میلیون هکتار در اختیار عشایر است و جامعه عشایری در ۵۹ درصد جغرافیای ایران پراکنده هستند که این موضوع وظیفه ما را در ارائه خدمات بیشتر می‌کند.

وی گفت: سالانه ۱۰ میلیون راس دام زنده با همه سختی‌ها توسط عشایر عرضه می‌شود و همین که این زحمات می‌خواهد اقتصادی شود، دلال و واسطه سود را به جیب می‌زنند.

علائی مقدم افزود: برای رفع این مشکل باید توزیع گوشت قرمز تا سفره مصرف کننده را دنبال کنیم و این موضوع در استان خراسان جنوبی هم دنبال شود تا عشایر به دسترنج واقعی خود برسند.

وی بیان کرد: در زمینه اصلاح روش تغذیه دام عشایر هم کارهای خوبی انجام شده و در این خصوص ۴۲ کارگاه کنسانتره در جامعه عشایری کشور داریم و مصرف کنسانتره در دام افزایش یافته است.

رییس سازمان امور عشایر درخصوص پیشنهاد راه‌اندازی کارخانه تولید روغن لانولین از پشم عشایر در خراسان جنوبی گفت: سالانه ۲۰۰ تن از این روغن وارد و ارز زیادی از کشور خارج می‌شود.

وی اضافه کرد: قول می‌دهیم با کمک اتحادیه مرکزی ۵۰ درصد در این طرح مشارکت کنیم و زمینه و امکانات آن در استان فراهم شود تا به صورت پایلوت در خراسان جنوبی اجرایی شود.

وی با بیان اینکه در سال جهش تولید طرحی را برای زنان عشایر داریم گفت: زنان عشایر هر قدر تسهیلات کم‌بهره‌ بخواهند در زمینه‌های مختلف ما آمادگی پرداخت این تسهیلات را داریم.

علائی مقدم اظهار داشت: از محل تسهیلات صندوق توسعه ملی در همین سفر ۱۲ میلیارد تومان برای خراسان جنوبی اختصاص دادیم.

وی با اشاره به سرشماری ثبتی مبنای عشایر که اولین بار در کشور انجام شد افزود: براساس این آمار جمعیت عشایر کشور از ۲۱۳ هزار خانوار به ۲۴۶ هزار خانوار افزایش یافت که تنها بعد خانوار جامعه عشایری افزایش یافت اما بعد جمعیت همان یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: علت افزایش بعد خانوار جامعه عشایری توجه در برنامه‌ریزی‌ها و ظرفیت‌های قانونی به نقش پررنگ خانوار عشایر است.

وی افزود: یکی از خلاءهای ما در سازمان امور عشایر این بود که ظرفیت قانونی به نفع عشایر نداشتیم و به نتیجه رسیدیم در ظرفیت برنامه‌های توسعه پنج ساله برای عشایر ظرفیت قانونی ایجاد کنیم.

علائی مقدم بیان کرد: در برنامه پنجم توسعه فقط یک بار از عشایر نام برده شده بود و آن هم درخصوص بیمه عشایر و روستاییان بود که با پیگیری‌های صورت گرفته در برنامه ششم توسعه با ظرفیت‌های قانونی ایجاد شده نام جامعه عشایری ۱۷ بار به کار برده شده است.

وی گفت: قبل از ایجاد ظرفیت قانونی برای ارائه خدمات ملتمسانه به دنبال اختصاص بودجه و اعتبار از دستگاه‌ها بودیم و ایجاد ظرفیت قانونی ما را از موضع ملتمسانه به موضع مطالبه‌گری تبدیل کرد.

رییس سازمان امور عشایر کشور با اشاره به بند «ب» ماده ۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده که در برنامه ششم توسعه برای عشایر هم در نظر گرفته شده است، گفت: براساس این قانون ۱۶۰ میلیارد تومان از طریق فرمانداری‌ها برای ارائه خدمت به عشایر اختصاص می‌یابد که قانون موثری برای عشایر بود.

وی سازمان امور عشایر را یک سازمان جامع توسعه‌ای دانست و افزود: این سازمان در بخش‌های مختلف فرهنگی، اجتماعی، زیربنایی و سیاسی عشایر نقش آفرین است و به همین دلیل باید همه دستگاه‌های متولی در راستای ارتقای این قشر زحمتکش کمک کنند.

وی اظهار داشت: قانونگذار در برنامه ششم توسعه گفته که باید شاخص‌های توسعه‌ای عشایر سالانه پنج درصد ارتقا یابد و ما حدود ۱۵ شاخص را در سازمان امور عشایر پیگیری می‌کنیم.

علائی مقدم عنوان کرد: با پیشنهاد دولت و اذن مقام معظم رهبری در بند «ح» تبصره چهار، سال ۹۸ اعتباری خوبی به جامعه عشایری اختصاص یافت و سال گذشته ۲۵۴ میلیارد تومان برای اجرای ۶۱۵ طرح‌های آبرسانی به سامانه‌های عشایری گرفتیم.

وی گفت: امسال هم از این محل ۱۳۵ میلیارد تومان اعتبار به جامعه عشایری اختصاص یافت که خراسان جنوبی از این اعتبار بی‌نصیب نبوده است و طی ۲ سال گذشته ۳۵ میلیارد تومان اعتبار به این استان اختصاص یافت.

رییس سازمان امور عشایر ایران اظهار داشت: در زمینه ارتقای شاخص‌های برخورداری از آب سالم و بهداشتی ۶۱۵ پروژه سه ماه قبل توسط ریاست جمهوری افتتاح شد و دهه فجر امسال هم ۲۸۸ پروژه آبرسانی با اعتبار ۱۳۵ میلیارد تومان به بهره‌برداری می‌رسد که ۲ طرح با اعتبار ۲۰ میلیارد تومان در خراسان جنوبی است.

وی با اشاره به تحول در آبرسانی به عشایر از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون گفت: شاخص برخورداری از آب شرب سالم در ابتدای پیروزی انقلاب در جامعه عشایری پنج درصد بود که در دهه فجر امسال به ۶۳ درصد رسید و دستاورد بسیار مهمی است.

وی افزود: اکنون روزانه هفت میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر آب با ۷۵۰ ناوگان برای عشایر ارسال می‌شود و شاخص برخورداری از آب با احتساب آبرسانی سیار، ۷۸ درصد است.

علائی مقدم گفت: امسال در زمینه برق‌رسانی به عشایر نیز با کمک بلاعوض دولت و مساعدت وزارت نیرو ۱۳ هزار و ۵۰۰ پنل خورشیدی بین عشایر توزیع می‌شود.

وی اضافه کرد: همچنین در زمینه بهداشت و سلامت جامعه عشایری تفاهم‌نامه‌ای را با وزارت بهداشت داشتیم که تا پایان برنامه ششم توسعه، ۸۰۰ خانه بهداشت در محلات عشایری احداث می‌شود و ۴۰۰ خانه بهداشت تاکنون به بهره‌برداری رسیده است.

وی گفت: سهم خراسان جنوبی از این محل احداث ۱۳ خانه بهداشت است که هشت خانه تاکنون به بهره‌برداری رسیده و بقیه تا اوایل سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه ۶۶ هزار کیلومتر ایل راه عشایری در کشور داریم که نگهداری این راه‌ها سخت است ادامه داد: پیشنهاد ردیف بودجه‌ای برای این موضوع دادیم که اگر در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ نهایی شود در سال اول ۵۰ میلیارد تومان برای نگهدای ایل راه‌های عشایری اختصاص خواهد یافت.

وی اظهار داشت: همچنین دهه فجر امسال ۲۸۳ پروژه با اعتبار یک هزار و ۴۴۰ میلیارد تومان در کشور با مشارکت دستگاه‌های اجرایی در مناطق عشایری به بهره‌برداری می‌رسد.

علائی مقدم گفت: رییس جمهوری در روز ملی روستا و عشایر قول داد که یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از روستاییان و عشایر بیمه اجتماعی رایگان شوند که از این میزان ۱۰۰ هزار نفر از عشایر زیر پوشش قرار می‌گیرند و سهم خراسان چجنوبی ۶ هزار نفر است.

وی درباره طرحی برای فروش محصولات تولیدی و صنایع دستی عشایر گفت: فروشگاه اینترنتی عشایر شاپ روی سایت ما قرار گرفته و عشایر محصولات خود را می‌توانند از طریق اتحادیه و تعاونی بارگذاری در تمام کشور به فروش برسانند.

رییس سازمان امور عشایر ایران اظهار داشت: در خراسان جنوبی برنامه‌های مختلفی اجرا می‌شود و دستور داده شود که در ادارات هدایای خود را از محصولات تولیدی عشایر انتخاب کنند.

وی افزود: براساس آمار ثبتی و مبنایی، ۲۴۶ هزار خانوار عشایر داریم و در سال‌های گذشته که توزیع دفترچه عشایری را داشتیم، ۳۵۲ هزار دفترچه دست مردم است و ۱۰۰ هزار نفر انحراف داریم.

وی گفت: به همین دلیل در توزیع سوخت، آرد و تسهیلات در برخی استان‌ها سهم عشایر کاهش می‌یابد که مشارکت استانداری‌ها را نیاز داریم تا خدمات به دست عشایر واقعی برسد.

علائی مقدم ادامه داد: صدور کارت شناسایی و تردد هوشمند عشایر را برای این ساماندهی در دستور کار داریم که به دلیل یکسری مشکلات اجتماعی، فرمانداری‌ها و ائمه جمعه ما را کمک کنند.

رییس سازمان امور عشایر ایران شامگاه یکشنبه برای انجام سفری ۲ روزه وارد بیرجند شد و بلافاصله در نشست شورای امور عشایر استان خراسان جنوبی شرکت کرد.

سفر به نهبندان، شوسف و سربیشه برای افتتاح ۲ پروژه کلیدی در حوزه عشایری از جمله برنامه‌های سفر «شاهپور علائی‌مقدم» به خراسان جنوبی است.

رفتن به بالا