رشد مکانیزاسیون کشاورزی در خراسان شمالی با اعتبار ۲۵۰۰ میلیارد ریالی

رشد مکانیزاسیون کشاورزی در خراسان شمالی با اعتبار ۲۵۰۰ میلیارد ریالی
توجه دولت یازدهم و دوازدهم به حوزه کشاورزی در خراسان شمالی که چرخ اقتصادی آن بر محور کشاورزی قرار دارد، باعث شد تا در هشت سال گذشته برای رشد مکانیزاسیون به منظور افزایش بهره‌وری و راندمان تولید دو هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال تسهیلات به کشاورزان برای خرید ماشین آلات پرداخت شود.
: 1593

به گزارش کشاورزان پرس به نقل از خبرنگار ایرنا، براساس گزارش رسمی در دولت هشت ساله فعلی با پرداخت این میزان تسهیلات افزون بر پنج هزار و ۵۰ دستگاه ماشین آلات شامل تراکتور، کمباین، دروگر و سایر ادوات کشاورزی به استان خراسان شمالی افزوده شود و ضریب مکانیزاسیون در این منطقه نسبت به دولت گذشته حدود پنج دهم افزایش یابد و از ۱.۳ اسب بخار در سال ۹۲ به ۱.۸ تا ۱.۹ اسب بخار در سال جاری قرار گیرد و پیش بینی می شود که با روند پرداخت تسهیلات برای خرید تجهیزات و ادوات کشاورزی این ضریب تا پایان سال جاری به بیش از ۲ درصد برسد.
طبق آمار رسمی هم اکنون ضریب مکانیزاسیون در سطح کشور نیز حدود ۱.۹ اسب بخار است که پیش بینی می شود تا پایان ۱۴۰۱ با روند فعلی توجه به مکانیزاسیون این ضریب در سطح ملی نیز به حدود ۲ اسب بخار برسد.
پیشتازی خراسان شمالی در مکانیزاسیون 
براساس آمار رسمی وزارت جهاد کشاورزی در دولت یازدهم و دوازدهم ۱۶ هزار میلیارد تومان برای اجرای طرح های مکانیزاسیون اعتبار در قالب تسهیلات بانکی ارزان قیمت و حمایتی پرداخت شد که سهم استان خراسان شمالی که ۱.۱ درصد از کشاورزی کشور را در اختیار دارد از این اعتبار حدود دو هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال ( ۲۵۰ میلیارد تومان ) بود که در مجموع حدود ۲ درصد از این اعتبار و تسهیلات مکانیزاسیون در اختیار این استان قرار گرفت.
همچنین در این دولت حدود ۸۵ هزار دستگاه ماشین آلات کشاورزی و ۱۱۵ هزار دستگاه ادوات کشاورزی با تسهیلات پرداختی از سوی بانکهای دولتی پرداخت شد که سهم استان خراسان شمالی در این بخش نیز به نسبت اراضی کشاورزی بیشتر از میانگین کشوری است و صرفا در این مدت افزون بر دو هزار و ۵۰۰ دستگاه ماشین آلات کشاورزی و سه هزار دستگاه ادوات با تسهیلات مصوب خریداری شد.
بنا بر اذعان کارشناسان کشاورزی رشد ۶ تا هفت دهمی ضریب مکانیزاسیون در استان خراسان شمالی نه تنها بنا بر کمیت تولید در هکتار که بر کیفیت تولیدات محصولات کشاورزی در این خطه شمال کشور نیز تاثیر گذاشت و درآمد روستاییان را با رشد کمی و کیفی محصولات نسبت به گذشته تا دو برابر افزایش داد.
اضافه شدن پنج هزار دستگاه ماشین آلات 
رییس اداره فناوری‌های نوین سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه در دولت یازدهم  و دوازدهم توجه ویژه ای به بخش ماشین آلات کشاورزی شده است اظهار داشت: از سال ۹۲ تاکنون بیش از دو هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای این منظور اختصاص یافت که از این میزان دو هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال مربوط به خط اعتباری و ۳۰ میلیارد ریال آن نیز از سایر منابع از جمله برای ایجاد اشتغال بوده است.
سید مجید بهشتی گفت: در این مدت دو هزار دستگاه تراکتور، ۵۰ دستگاه کمباین و سه هزار دستگاه نیز ادوات خریداری و در اختیار بخش کشاورزی استان قرار گرفت و  ضریب مکانیزاسیون در استان را ۱.۹۸ اسب بخار عنوان کرد و گفت: میانگین این شاخص در کشور ۱.۹ اسب بخار است.
بهشتی با بیان اینکه ضریب مکانیزاسیون ( کمیت ) بخش کشاورزی در سال ۹۲ در این استان ۱.۳ اسب بخار است افزود: تلاش می شود تا در پایان سال ۱۴۰۰ ضریب مکانیزاسیون در استان را به ۲ اسب بخار برسانیم.
رییس اداره فناوری‌های نوین سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در خصوص درجه مکانیزاسیون نیز گفت: شاخصی است که کمیت را در مسائل مکانیزاسیون بررسی می کند و عبارت است از نسبت سطحی که در آن عملیات مکانیزه مورد نیاز انجام شده به کل سطح می باشد. 
بهشتی درجه مکانیزاسیون در بخش باغی در استان را هم اکنون ۱۳ درصد دانست و افزود: این شاخص در سال ۹۲، ۱۲.۵ درصد بود.

وی درجه مکانیزاسیون( کیفیت تولید)  در سالجاری  بخش زراعی در استان را نیز هم اکنون ۸۰ درصد عنوان کرد و اظهار داشت: این شاخص در سال ۹۲ در استان ۶۹ درصد بود.

وی با بیان این که در سال های اخیر ماشین آلات نو وارد بخش کشاورزی شده است افزود: خط اعتباری برای خرید ماشین آلات نو اختصاص داده شده است اما هیچ تسهیلاتی به این بخش برای خارج کردن ماشین آلات کهنه در نظر گرفته نشده است.
این مسوول بر خارج کردن ماشین آلات کهنه و فرسوده نیز تاکید کرد و افزود: ماشین آلات کهنه در بخش تخصیص سوخت مشکل ایجاد می کند.

وی تعداد کل ادوات خودگردان از جمله تراکتورها، کمباین، دروگر و تیلر های در سطح استان را بیش از ۱۷ هزار دستگاه عنوان کرد و افزود: با احتساب سایر ادوات و دنباله بند ها ماشین آلات بخش کشاورزی در مجموع به ۸۰ هزار دستگاه می رسد.

بهشتی با بیان اینکه ۵۰ درصد ماشین آلات بخش کشاورزی استان فرسوده است اظهار داشت: ادوات و ماشین آلات زیر ۱۳ سال فرسوده هستند که نیاز است تسهیلات و خط اعتباری ویژه ای نیز به این امر اختصاص یابد تا به مرور خارج کنیم.

وی به خرده مالکی و کوچک بودن اراضی زراعی استان اشاره کرد و افزود: در خراسان شمالی باید بیشتر شرکت های فنی در حوزه مکانیزاسیون فعال باشند زیراکه برخی از ماشین آلات کشاورزی عملا بدون استفاده می ماند و کشاورزان عرصه های زیادی برای کشت و کار ندارند.
استان خراسان شمالی  ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که ۴۰۰ هزار هکتار از این مساحت را اراضی کشاورزی تشکیل می دهد که در مجموع افزون بر ۱۳ درصد از مساحت این استان را اراضی کشاورزی و ۸۷ درصد را غیر کشاورزی تشکیل می دهد و سالانه از اراضی کشاورزی افزون بر دو میلیون تن محصولات زراعی و کشاورزی برداشت می شود که ارزش آن حدود یک میلیارد دلار برآورد می شود.
همچنین طبق آمار هم اکنون از جمعیت ۸۶۳ هزار نفری استان خراسان شمالی ۴۴ درصد در مناطق روستایی سکونت دارند که ۸۲ هزار نفر از این جمعیت را بهره برداران بخش کشاورزی تشکیل می دهند.
حدود ۸۲ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این استان مشغول به فعالیت هستند.

رفتن به بالا